11 Aralık 2011 Pazar

Mezire ve Harput'taki Türk makamları, Rusların o zamanlar kuzeyden Dersim 'le birleşen Erzurum ile Erzincan arasındaki bölgeyi işgal etmiş olmalarının da etkisiyle,Kürd isyanını haklı olarak büyük bir tehdit olarak kabul ettiler.
Osmanli ordusunun Harput'a koordineli olarak düzenlenecek bir Kürd-Rus karşı koyabilmesi mümkün değildi.Bu nedenle Harput ile Mezire şehirlerinin Müslüman halkı , kaçis hazirliklarina başladi.Ancak Osmanli ordusu , Pek çok Safii Kürd'un de bulunduğu çok sayida birliği harekete geçirerek , Kürd-Alevi isyanini bastirmayi basardi.
Misyonerler , Harput'taki makamların sözkonusu bölgeye bir tek Kürd'ün bile girmesine izin vermediklerini , tümünü Ermeniler gibi techir etmek istediklerini söylediklerini duyuyorlardi .Gerçekten de sonradan Harput'ta isyanci asiretlere mensup yaklaşik 2.000 erkek, kadin ve çocuktan olusan ve en az bir yil önceki Ermeniler kadar kötü muameleye tabi tutulan bir kafile ortaya çikti; aradaki tek fark , erkeklerin digerlerinden ayrilmamis olmasiydi .
Harput'ta kalmis bir kaç Ermeni kadindan ve misyonerlerden başka hiç kimse,sokaklarda olmek üzere olan insanlara karşi son gorevlerini yerine getirmedi. buna karşin 1915-16 kisinda dogu cephesinden Harput'a gelen Kurd-Sunni kaçaklara , hukumet tarafindan son derece yetersiz de olsa yardim edildi ve Ermenilerden kalan mal ve mulkler armagan edildi.
Kürd kiliğina girmiş olan Ermeni genci Gazaros Der Alexanian,Firat kiyisinda, Mamuretulaziz yolunda , bitkinlikten yere yigilarak olmeyi bekleyen Kürd-Alevi sürgünlerini görmüştü.Acima duygularini ifade ettigi zaman , yoldan geçen bir yaya ona söyle dedi; "Ermeniler sadakatsizdir , ancak bize hizmet edebilirler; ama Kurdler(Burda kürt dediği Dersimliler y.n) bizim hizmetçilerimize bile hizmet etmeyi hak etmiyorlar, onlar bizim sadakatsizlerimize de sadakatsizdirler! İslam'in çocuklari ve bütün haklara sahip vatandaşlar olarak görülebilmeleri için daha çok vakit var."
Bu horlayici dil , o zamanlar Kizilbaşlar ile Sunni Ortodokluk arasinda var olan uçurumun bir yansimasiydi.Misyonerler, hayatta kalmayi basaranlardan olusan kafilenin Gölcük Gölü'ndeki tepeye -Atkinson ile Davis'in bir sene once 10.000 katledilmis Ermeni'yi bulduğu yere doğru ilerlediğini görünce, akillara ister istemez son derece kötü düşünceler geldi; ancak ertesi sabah şaşkinlikla karişik bir sevinçle, kafilenin geri döndüğünü gördüler.Sonradan Harput'ta bu durumun açiklamasini öğrendiler:Dersim aşiretleri, ender rastlanan bir soz birligiyle, valiyi, techir kafilesinin derhal geri donmemesi durumunda Harput'u yakip yikmakla tehdit etmislerdi.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bloğunuzdaki paylaşımlar bizim için çok önemli Beton buz olarak bloğunuzu yakından takip ediyoruz. Paylaşımlarınızın devamını dileriz

Adsız dedi ki...

What i ԁοn't realize is actually how you're
no longer actuallу а lot more well-prеferrеd than you might be
noω. You are vеry intelligent. Yоu know therefore significаntlу wіth regаrds to this topіс,
рroducеd me in my opinion consiԁег it from numerоus numeгοus angleѕ.
Its liκe men аnԁ women don't seem to be interested except it is something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times take care of it up!

Here is my blog post: bucket trucks

Adsız dedi ki...

Αwеsome! Іts genuinelу rеmarkable parаgrаph,
I have gоt much clear iԁea regаrding frοm
this аrticle.

Alѕo visіt my web blog - bucket truck

Adsız dedi ki...

Awesοme! Its genuinеly remarkable рaragraρh, Ι
havе got much cleаr iԁea regarԁing from thiѕ article.


Check out my blog рost: bucket truck
Also see my web page: aerial bucket trucks

Adsız dedi ki...

Hello just wаntеԁ to give you a quick heads up.
The words in уour content seem to be running off the ѕcreen in Chrome.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'ԁ pοѕt to lеt you knοw.
The ԁesign аnd ѕtyle lοok gгeat though!
Hope уоu gеt the problem fixed soon. Kudos

Stop by mу blog poѕt: wedding dresses

Adsız dedi ki...

I'm excited to find this page. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you book-marked to check out new information on your web site.

Also visit my blog; tensunitsforpain.com