10 Temmuz 2007 Salı

ÜSTÜN ULUS KOMPLEKSI.


ÜSTÜN ULUS KOMPLEKSI.

Huseyin DEDESOY
24. Haziran 2007 19:38:00:

Inkar Edilende Inkar Etmistir
.
Devlet-Ulus kavrami esas olarak ilk kez Buyuk Fransiz devrimiyle gundeme gelmistir. 1789'da ki Fransiz ihtilalinden sonra Var olan rejimin devrilmesi ve yerine olusturulmak istenen rejimin ana dokturini ULUS-DEVLETI'ni insa etmek olmustur. Dolayisiyla egemen olan en buyuk etnik nufusun Fransiz olusundan dolayida Kurulacak devletinde Fransiz ulusunun devleti olmasi gerektigi sonucuyla hareket edilmistir. Disindaki var olan tum diyer etnik topluluklar ise o andan itibaren yok sayilip, Onlarinda Fransizlastirilmasi icin ideolojik ve Kulturel asimilasyonun temelleri atilmaya baslanmistir. Brotonlar, Basklar, Katalanlar, Alzaslilar,...vb tum etnik kulturlerin zamanla kuyusu kazilip dibi oyulmaya baslanmistir...Ama inkar ve yok saymak kimseyi yok etmiyor malesef. Arada 200 yil gecmesine ragmen Hala Brotonlar, kendi etnik kimliklerini koruyup kollamak, Basklar etnik varliklari icin mucadele etmek, Katalanlar Ozerkliklerini savunmaktan vaz gecmemislerdir.

Diyer ulkelerdeki Ulus-Devlet yapisinin nasil olustugunu ve olusturulduguna deginmek istemiyorum, uc-asagi bes yukaru hemiside ayni yolu izlemis ve ayni yontemle hareket etmislerdir.

Turkiye bunlardan en sonuncusudur. Yani Bircok Ulus Devlet yapisini 19.yuz yilin baslarina geldiginde tamamlamisken, Turkiye bu ise 1923'ten itibaren baslar. Nasil yaptigi ve hangi asamalardan gecerek olusturdugundan cok beni isin ideolojik ve Felsefi boyutu ilgilendiriyor. Ve esas olarakta Turk devletinin ve ulusunun Inkar ettigi diyer azinlik Millet ve Etnik yapilarinda ayni mantik ve ruh haliyle kendi azinliklarina ve etrafindaki var olan etnik kulturlere yaklasiminda gosterdikleri inkar ve yok sayma politikalaridir.
Bunlarin basinda Kurt Ulusal hareketini savunan ve Kurt ulusunun ulusal ve etnik fakliliginin taninmasi ve kabulu icin mucadele edenler geliyor.

Kurtlerin Ayri bir etnik yapiya sahip olduklarini, Kurtcenin ayri bir dil oldugunu, Kurt kulturunun ve kimliginin farkli oldugunu Turkiye Devleti ve Onun savunuculugunu yapan Ideologlari hic bir zaman kabul etmediler. Onlarinda aslinda Turk olduklarini ama bir takim yoresel farkliliklar tasidigini...vs gibi duz bir yaklasimla YOK ve INKAR ettiler. Tum mesele ve kiyamette burdan koptu...

Kurtler, Turkler Tarafinda inkar edilen bu kimliklerini ve Farkliliklarini savunup koruma mucadelesi verirken, AYNI YAKLASIM VE AYNI MANTIKLA ONLARDA VAR OLAN VE KURT NUFUSUNUN yogunlukta oldugu bolgelerdeki diyer azinliktaki etnik yapilari inkar ederek ise baslamislardir. Kurdistan diye tanimlanan o bolgede var olan ZAZALARI, KELDANILERI, SORANLARI ASURILERI yok saymislardir ve onlarinda en az Kurtler kadar yok sayildigini, onlarinda kendileri kadar herkesten farkli bir etnik topluluk oldugunu kabul etmek istememislerdir.

ZAZALAR da Kurtlerin Kendilerini Kabul etmeyip Onlarinda Kurt oldugunu ileri suren dusuncelere karsi mucadele verirken tipki TURKLER VE KURTLER gibi nufus olarak cogunlukta olduklari bolgelerde var olan diyer azinliklari yok saymislardir.

ZAZA Milliyetcilerinin ZAZAISTAN diye tanimladiklari DERSIM BOLGESINDE En az ZAZA'lar kadar var olan bir KURMANC toplulugu yasamaktadir. Dersim bolgesinde yasamakta olan bu KURMANC'lar kendilerini Diyer Safi Kurt yani onlarin tarifiyle -KURO-lardan ayri gormektedirler. Sosyolojik ve etnik yapilari dahacok Dersimin kirmanclariyla benzerlik tasimasina ragmen Konustuklari Dil KURMANCI dir. Zazalarin ZAZACA dedikleri dile ise onlar DIMILI derler. Bunlarin yogunlukta yasadiklari bolgeler ise: DERSIM Pertek, Mazgirt ve Hozat'tir.Karakocan ve Erzincanin birkac bolgesindede mevcutlar arti Kocgirinin buyuk bir cogunlugu yine o Kurmanclardan olusur. Kayseri, Maras ve Malatya Yoresinin ise tamami o Kurmanc nufusundan olusur.
Dersim eger gercekten Yanlizca Nazimiye, Pulumur ve Ovaciktan ibaret degilse o zaman Dersimin Kurmanclarida en az Dersimin Kirmanclari kadar yok sayilmis, dislanmis ve inkar edilmislerdir. Kocgri ve Dersim katliyamlari sanirim yanlizca Ordaki Kirmanclar ustunde uygulanmamistir. Kurmanclarda diyerleri kadar payina duseni almistir.

Buyuk Ulus Sovenistligi ve irkci fasizan dusuncelerin kurbani ve uzantisi olmak istenilmiyorsa DERSIMLI ZAZA larin bir kez daha dusunmelerini ve meseleye Inkarci Ulus-Devlet mantigiyla degil, Etnik farkliliklarin korunup savunulmasi ve esit haklarin ugruna bir mucadelenin organize edilmesini Savunmalilar, bunu oneriyorum.

Kocgri Isyaninda hemen once Seyt Riza ve Aliser Efendi onderliginde Buyuk Dersim asiretlerinin yaptiklari ilk toplanti ve Ankara hukumetine onerdikleri deklerasyonu hatirlatir, bir kez daha dusunmelerini oneririm.
KURMANC DUSMANLIGI VE INKARI, KIRMANCLARI'DA YOK EDER.

Sevgi ve Saygilarimla.
Huseyin DEDESOY

Hiç yorum yok: