8 Ağustos 2007 Çarşamba

Seyit Rıza'nın Mezarı


Elazığ Valiliği, 69 yıl önce idam edilen lider Seyit Rıza'nın mezarını bulmak için kızı Polat'ın yaptığı başvuruyu, "Süresi içinde dava açmadınız. Taraf değiliz. Kayda rastlamadık" şeklinde yanıtladı.
Avukat Aygün "AİHM'ye kadar gideceğiz" dedi. Devlete başkaldırdığı gerekçesiyle bundan 69 yıl önce Elazığ'da idam edilen Dersimli Onderi Seyit Rıza'nın mezarının bulunması kolay olmayacak.
Geçen yıl Elazığ Valiliği'ne başvuran Seyit Rıza'nın kızı Leyla Polat, "Süresi içinde dava açmadınız. Davaya konu olayda Valiliğimizin taraf sıfatı yok" yanıtını aldı.

Valilik: Hiçbir kayda rastlamadık
Valilik, belediye, savcılık ve sağlık müdürlüğüne başvurarak arşivlerin araştırılmasını ve bilgi verilmesini talep etti fakat bir kayda rastlanmadığı açıklandı.

Bunun üzerine Haziran sonunda Elazığ İdare Mahkemesi'ne başvuran Polat'ın avukatı Hüseyin Aygün, dilekçesinde "Seyit Rıza'nın cenazesinin istenmesi insani bir taleptir. İdareden para ve tazminat istemiyoruz. Bu talep zamanaşımıyla sınırlandırılamaz" dedi.

Dilekçesinde infazlara tanık olduğu savunulan İhsan Sabri Çağlayangil'in mezarın Elaziğ'da bulunduğuna dair sözlerine atıf yapan ve kaynak olarak İsmet Bozdağ'ın Truva Yayıncılık'tan çıkan "Kürt İsyanları" kitabını gösteren Aygün, İdare Mahkemesi'nde mezarın yerinin Meclis ve Genelkurmay Başkanlığı'na sorulmasını da talep etti.
Sonuç alınmazsa AİHM'e gidilecek

Aygün, sonuç alamazsa başvuruyu Danıştay'a, talebin karşılanmaması durumunda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımayı düşünüyor.
Mezar yerinin bulunmasından çok umutlu olmadıklarını ifade eden Aygün, "Cumhuriyetin kuruluş yıllarında meydana gelen bütün Kürt hareketlerini takiben yapılan infazlar sonrası cenazeler verilmedi" dedi.

Seyit Rıza ve arkadaşları, Elazığ Örfi Mahkemesi'nin verdiği karar ile "idam" cezası ile cezalandırılmış, hüküm 18 Kasım 1937 günü Elazığ'da infaz edilmişti.
Dönemin şartlarında infaz sonrası cenazeler ailelere verilmediği gibi bugüne kadar müvekkiller cenazeler konusunda bilgilendirilmedi. Sonuç olarak Seyit Rıza'nın nereye gömüldüğünü kimse bilmiyor. (EÖ/EÜ)
BİA, Erol ÖNDEROĞLU 01/08/2007

Hiç yorum yok: